twitter facebook rss

Ko je na mreži: 4 gostiju i nema prijavljenih članova

Ocena korisnika:   / 1
NajlošijeNajbolje 

Betonske ploce

 

Betonske ploče izrađujemo na dva načina : izrada punih armirano-betonskih ploča i ploča sa fert gredicama i puniocima. Vrsta izvedbe ploče ovisi o velični objekta.

 

Fert gredice

 

- su polumontažne međuspratne konstrukcije koje se sastoje od spoja opeke, čelika i betona. Nakon nihove montaže postavljaju se cigleni blokovi namenjeni takvoj izvedbi. Bitno je da su razmaci između gredica tačni i da odgovaraju širini ispune. Na ispune se postavlja konstruktivna armatura koja je obično debljine 5 cm. Sledeći korak je betoniranje ploce.

Ovakvim načinom izrade betonske ploce dobija se dobra toplotna i zvučna izolacija. Izrada je jednostavnija, ekonomičnija i lakša. Brza za postavljanje.

 

Armirana betonska ploča

 

- kada zbog posebnih zahteva i oblika u arhitektonskim rešenjima nije moguće izvesti konstrukciju fert gredicama tada je jedino rešenje napraviti punu betonsku ploču. Ovakav način omogućava izvedbu svih oblika ukoliko se pravilno primeni nosivost armaturnih mreža samim tim se povećava i nosivost same izvedbe.

Razlika između postavke fert gredica i betonske ploce je u tome što armiranobetonska ploča zahteva više uloženih sredstava i rada.

Armirana ploca odnosno njeno betoniranje zahteva da se postave čelični podupirači i ugradi armatura koja mora biti ispravno povezana kod spojeva sa vertikalnim serklažima u stubovima. Vertikalni serklaž je veoma bitan za stabilnost i otpornost celog objekta jer prilikom potresa na sebe preuzima sile naprezanja. Kroz ploču se uvode i cevi za razvod električne instalacije.

Armiranobetonskom pločom premošćavaju se veći rasponi od raspona koje pokriva rešenje sa fert gredicama.

 

Gradnja temelja

 

Temelji su jedan od najvažnijih delova gradnje objekata zbog toga se oni moraju i postavljati i projektovati od strane stručnih lica. Važnost precizno izračunate statike je ključni faktor bezbednosti svakog objekta, na osnovu tog se dobija objekat otporan na zemljotrese i ostale erozije zemljišta.

Bilo da je u pitanju veliki objekat na kojim se radi temelj na principu temeljne ploce ili temelj za manje objekte jednostavnije izvedbe precizno se vrši armiranje pomoću armature i armaturnih mreža kao i specijalizovane vrste betona koje se koriste za tu namenu. Beton za temelje se postavlja direktno iz miksera i na taj način se postiže kompaktna celina.

 

Temelji su podloga svakog objekta, pružaju čvrstoću i stabilnost građevini. Kod temelja je bitno da prenese i ravnomerno raspodeli opterećenje građevinskog objekta na podlogu. Zbog različitosti u čvrstoći tla i građevinskih materijala temelji se grade ispod nosivih elemenata.
Svako tlo se analizira i u skladu sa analizom pristupa se adekvatnim građevinskim radovima. Jednu od bitnih uloga u daljnjem radu ima nosivost tla. U zavisnosti od čvrstoće i nosivosti postavlja se temelj ili temeljna ploča.
Temeljne ploče čine deo temelja i kao takva preuzima na sebe deo opterećenja koji vrši objekat na tlo.

Građevinski objekti moraju imati temelje čija je visina gornjeg i donjeg ruba podloge najmanje 80 cm, time se sprečava delovanje niske temperature i sprečava pojava oštećenja temelja. U temelje se postavljaju osnovne instalacije za vodovod i kanalizaciju i za odvod oborinskih voda. Prilikom postavljanja instalacija ispravno je da njihov pad bude 1- 1,5 posto. Kod postavljanja instalacija bitna je ugradnja kontrolnog ventila i okna. Posle postavke instalacija nasipa se šljunak između tla i temelja. On sprečava podzemne vode da prodru u zid gradjevine.

 

Armiranje i betoniranje

 

Da bi se sprečio kontakt armirano betonske ploče i temelja sa okolnom zemljom postavlja se zaštitini sloj "mršavog" betona u koji se postavlja zaštita od vlage u vidu folije ili bitumenske lepenke.
Postavljanje armature je sledeći korak. Ona se sastoji od čelične mreže (armaturne mreže) čiji se pojedini delovi fiksiraju, povezuju sa žicom i postavljaju u beton. Betonskoj ploči se često postavlja serklaž koji je štiti od niskih temperatura.

 

Ploce i temelj - ocena stranice 5.0 od 5 na osnovu 1 glasova.

Preporucite nas

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinPinterest