twitter facebook rss

Ko je na mreži: 5 gostiju i nema prijavljenih članova

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

Gradnja krova

 

Krovovi kao što znamo imaju važnu ulogu u procesu gradnje objekata. Takođe je ključna stvar da budu precizno isprojektovani i kvaliteno uradjeni. Često se dešava urušavanje krovova, a razlog su greške kako u proračunu krovne konstrukcije tako i u samoj izradi. Poslove oko krovišta možemo podeliti na dva dela.

Prvi deo je krovna konstrukcija, a drugi je krovni pokrivač.

Kod krovne konstrukcije je bitno da se proračuna težina celog krova kao i količina opterećenja koji će imati krov kako bi bilo sve na maksimalno bezbednom nivou. Krovni pokrivač ima ulogu da zaštiti ceo objekat od kiše, snega, toplote i hladnoće i kao takav mora da se uradi sa svim potrebnim standardima. Pokrivački radovi obuhvataju: postavljanje lima, crepa, termoizolacije i hidroizolacije.

 

U našoj ponudi izvedbi krovova imamo dve vrste:

 

  • Krovovi sa drvenim konstrukcijama
  • Kosi betonski krovovi

 

Izrada krova

 

O samom nagibu krova ovisi i vrsta njegovog pokrivanja. Krovni pokrivač mora biti otporan na vremenske uslove. Siguran od kiše i otporan na vatru. Materijali koji se uobičajeno koriste kod pokrivanja krova su: bitumenska lepenka, crep, cinčani limovi, bakreni limovi staze od plastičnih materijala, tekuće folije... 

Kod kose krovne konstrukcije uobičajene su drvene konstrukcije ( rogovi, žlebne grede...) i krovni elementi.

Nihova konstrukcija je određena oblikom krova, njegovim nagibom i potrebom za iskorištenjem krovnog prostora. Gotovi betonski delovi ( lagani beton, porozni beton...) se upotrebljavaju za masivne krovove.

Termoizolacijom krovnih kosina omogućava se ugodno stanovanje. Sprečava prekomerno grejanje prostorija leti, a zimi osigurava adekvatno grejnje uz uštedu energije.Temperaturne promene i stvaranje kondenzacije izbegnuto je postavljanjem konkretne instalacije i rasporedom izolacijskog sloja. Blokadom pare koja se postavlja na obloge unutarnjeg prostora osigurali smo da topli i hladni vazduh ne struji unutar konstrukcije.

Najšešće korišćeni materijali za izolaciju su: celulozna vlakna, pamuk, čvrsti sunđer, mineralnavlakna, polzester, penušavo staklo itd.


Izolacijski slojevi se mogu postavljati kao:

  • izolacija iznad rogova krova
  • izolacija između rogova krova
  • izolacija ispod rogova krova
  • izolacija kombinovana na i ispod rogova krova odnosno između i ispod rogova krova

 

Ravna krovna konstrukcija montira se na ravnim drvenim ili betonskin podkonstrukcijama. Izolacija ravnih krovova sprečava leti prekomerno zagrejavanje prostorija ispod krovnog pokrivača,a zimi omogućava adekvatno grejanje uz uštedu. Sprečava i štiti konstrukciju od naprezanja izazvanog temperaturnim promenama.

Za ispravnu drenažu krovne površine može se formirati nagibna izolacija i sa tim se postiže nagib od najmanje 2 posto.

 

 

Preporucite nas

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinPinterest